Bağışıklık Sisteminiz önemli!

19 Mart 2020
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ ÖNEMLİ!

Koronavirüs salgınına maruz kaldığımız bu günlerde salgına karşı ayakta kalmamız önemli. Beslenmemize dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlendirebileceğimizi unutmayalım. Bağışıklık sistemi, vücudun virüsler ve zararlı bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon ve hastalıklara karşı doğal koruyucusudur. Bağışıklık sistemi yetersiz olduğunda, sağlıklı dokular ve enfekte olmuş dokular arasında ayrım yapamaz ve dolayısıyla işlevini yerine getiremez. Burada bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirmek için etkili 10 madde sunulmaktadır.

1. Taze hayvansal yağlar, kemik ve et suları tüketmek hasarlı olan bağırsak duvarını iyileştirir ve toksinlerin kana karışmasını engeller.

2. Doğal antibiyotik kaynağı olan soğan ve sarımsak sirkesi tüketmek.

(2 litre saf limon suyuna 40 diş sarımsak ezerek temiz bir kavanoza konulur ve karanlıkta 1 ay bekletilir. 1 ay sonra her sabah ya da her akşam 1/2 çay bardağı içilir. En doğal antibiyotiktir.)

3. Düzenli yeşil sebze tüketmek ve taze sıkılmış sebze suları vücutta birikmiş ağır metal ve toksin atıklarını temizler. Yüksek C vitamini kaynağı olarak virüslerle savaşır.

(Özellikle yeşil sebzeler vitamin-mineral açısından oldukça zengindir. Alkali grup olduğu için vücudun PH dengesini de korur.)

4. Beta glukan kaynaklarını tüketmek veya takviye olarak kullanmak. Özellikle viral enfeksiyonlarla savaşan beta glukanlar: shiitake mantar, algler.

5. Probiyotik besin destekleri ve evde fermente edilmiş turşular, kvass, kombucha, sirkeler tüketmek.

6. Soğuk press yağlar, zeytinyağı, balık yağları, kabuklu yemiş ve tohum yağları tüketmek. Özellikle erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, hindistancevizi yağı.

7. Bağışıklığın en önemli elemanları olan D vitamini, çinko, selenyum düzeylerinizi optimal seviyede tutmaya özen gösterin. Beslenmenize mutlaka kaynaklarını ekleyin, gerekirse takviye olarak alın. D vitamini için gün ışında öğle saatinde 30 dakika güneşlenin.

8. Bağışıklık sistemini güçlendiren zerdeçal, soğan, karabiber, kişniş, sarımsak, zencefil, propolis gibi gıdalara beslenmenizde yer verin.

9. Kişisel hijyeninize, ev hijyeninize ve çevre hijyeninize özen gösterin. Sık sık el yıkayın, ağız-diş bakımınıza özen gösterin, temastan kaçının, gerekiyorsa toplu taşımalarda maske kullanın.

10. Bol oksijenli bir havada egzersiz yapın ve evi bol bol havalandırın. Uyku düzeninizi aksatmayın. Bunlar ile birlikte önemsenmesi gereken diğer bir konu da stres yönetimi. Kronik stres sandığınızdan çok daha fazla bağışıklık sistemini etkiliyor. Açık havada yürüyüş, meditasyon, yoga gibi uygulamalar ile stresinizi yönetebilirsiniz. Hayatımız stres ile iç içe gidiyor, yönetme metotlarından da öte bakış açısını değiştirmek bizleri koruyor. Her şey adım atmak ile başlıyor.

Yeşim Temel Özcan
Diyetisyen - GAPS - PNI Terapisti